Alles wat u moet weten over rolluiken en externe opbouwrolluiken

De technologische ontwikkeling beïnvloedt momenteel elke sector. En de vastgoedsector wordt hier niet van gespaard. Zo ook voor rolluiken. Het gaat hier om luiken die elektrisch of handmatig bediend kunnen worden. Welk model u ook kiest, ze bestaan meestal uit een set scharnierende latten die rond een trommel kunnen worden gewikkeld. Rolluiken zijn er in twee categorieën, namelijk handmatige rolluiken en elektrische rolluiken. Bovendien heeft u voor elk rolluikinstallatieproject tal van keuzemogelijkheden, waaronder het traditionele rolluik, het voorzetrolluik en het opbouwrolluik of monobloc. Er bestaan ook houten rolluiken en geïntegreerde rolluiken. Elk van deze producten heeft zijn eigen voordelen en specifieke eigenschappen. In dit artikel hebben we het over het rolluik in het algemeen en het opbouwrolluik in het bijzonder.

Rolluiken: wat zijn de voordelen ?

Het rolluik heeft grote voordelen die niet over het hoofd mogen worden gezien. Deze talrijke eigenschappen worden met name door bouwprofessionals erkend. Hieronder vindt u de voordelen van dit type rolluik terug.

Meer comfort voor uw woning

Gebruiksgemak is de belangrijkste troef van het rolluik. U hoeft immers uw ramen niet meer te openen om uw luiken te sluiten, hierdoor wordt uw dagelijks leven een stuk comfortabeler. Bij elektrische rolluiken, of ze nu radiogestuurd of bedraad zijn, hoeft u slechts op een schakelaar of een afstandsbediening te drukken om ze te sluiten, net zoals bij domoticasystemen. Uw leven zal dus drastisch veranderen als u voor dit soort apparatuur kiest.

Rolluiken op maat van uw behoeften

Hoe verrassend het ook lijkt, u kunt uw rolluiken naar wens configureren. Ze zijn met andere woorden, op maat beschikbaar in functie van de grootte van uw ramen, garagedeuren of andere openingen in uw huis. U kunt dus het materiaal, de werking, het type installatie, de kleur en natuurlijk ook de afmetingen tot op de millimeter zelf bepalen. Zo kunt u niet alleen de afmetingen van uw elektrische of manuele rolluiken personaliseren, maar ook de kleur van het frame en de schort.

Betere beveiliging van uw huis

Dit is één van de belangrijkste voordelen van het rolluik. Door uw ramen of deuren te voorzien van rolluiken, verhoogt u immers de veiligheid van uw huis aanzienlijk. Zo moet u ook weten dat aluminium rolluiken een betere bescherming bieden dan exemplaren uit PVC. Desondanks kunnen deze laatsten u steeds bescherming bieden tegen eventuele inbraakpogingen. Een rolluik biedt immers altijd een extra barrière tegen deze risico’s. De meeste modellen op de markt zijn uitgerust met automatische of handmatige vergrendelingen om te voorkomen dat het rolluikgordijn van buitenaf geopend kan worden.

Optimale warmte-isolatie

Het rolluik biedt ook een betere isolatie van uw woning. Het zorgt dus voor lagere verwarmings- of airconditioningsfacturen in de zomer en de winter en verbetert tegelijkertijd uw dagelijks comfort. U kunt zo genieten van aanzienlijke energiebesparingen. Tijdens het zomerseizoen zal het rolluik, net als bij een terrasraam, de warme lichtstralen naar buiten terugkaatsen, waardoor de binnentemperatuur wordt gestabiliseerd zodat het niet te warm wordt en u geen gebruik hoeft te maken van de airconditioning. Tijdens het winterseizoen kunt u overdag gewoon de luiken openen om de warmte binnen te laten. Aan het eind van de dag sluit u ze gewoon weer om de warmte binnen te houden.

Privacy en duisternis

Indien u binnenshuis totale duisternis wenst, blijft het rolluik de beste oplossing op de markt. Als het volgens de regels van de kunst wordt geïnstalleerd, is het rolluik immers volledig lichtdicht. Wanneer de rolluiken gesloten zijn, is het binnen helemaal donker, zelfs midden op de dag. En dat geldt ook voor ’s nachts, zelfs bij volle maan. U kunt dus genieten van absolute privacy.

Al deze voordelen zijn simpelweg aantrekkelijk en zullen u zeker aanmoedigen om bij uw nieuwbouwproject of renovatie te kiezen voor rolluiken. Maar hoe zit het met de sterke punten van externe opbouwrolluiken?

De kenmerken van het externe opbouwrolluik

Net als elk ander type rolluik biedt het externe opbouwrolluik vele voordelen. Maar alvorens deze te ontdekken, is het noodzakelijk om in een paar regels te omschrijven wat een opbouwrolluik is en waartoe dit rolluik in staat is. Zo is het externe opbouwrolluik, ook wel monobloc genoemd, het resultaat van de samensmelting van een rolluik en een raam. Deze twee elementen vormen hierbij dus één enkel blok. Dit type rolluik wordt in de meeste gevallen op maat gemaakt. Het wordt dus perfect aangepast aan elke bestemming. Het is ideaal voor nieuwe gebouwen. U moet ook weten dat het blok waarvan sprake zowel buiten als binnen kan worden geïnstalleerd. Bovendien kan het rolluik zonder het raam te openen van binnenuit worden bediend door middel van een zwengel of bij gemotoriseerde rolluiken een knop.

Wat zijn dan de voordelen van het externe opbouwrolluik?

Na de belangrijkste kenmerken van het opbouwrolluik te hebben overlopen, is het nu tijd om de sterke punten ervan te ontdekken. Om te beginnen is het een uitstekende isolator. Zo is het zeer efficiënt met betrekking tot warmte- en geluidsisolatie. Deze ondoorlaatbaarheid komt voort uit het feit dat het hier om één blok gaat dat in de fabriek wordt geassembleerd. Zo biedt deze eigenschap een perfecte verduistering van uw woning. Door te kiezen voor het externe opbouwrolluik geniet u ook van een aanzienlijke tijdsbesparing. Aangezien het luik en het venster tegelijkertijd worden geïnstalleerd, gebeurt de installatie van het geheel in een handomdraai. Het enige zwakke punt van het externe opbouwrolluik is dat het niet kan worden geplaatst op een bestaand raam.

Het installeren van een rolluik in Brussel: hoe gaat dat in zijn werk?

Rolluiken hebben, ongeacht het gekozen model, tal van voordelen. Maar voordat u er gebruik van kunt maken, moet u weten hoe u ze op de juiste manier kunt installeren. De plaatsing van deze elementen gebeurt stap voor stap. Elke professional die verantwoordelijk is voor een dergelijke plaatsing kan echter zijn eigen methoden hebben. Er is een minimum aan gereedschap nodig, zoals een waterpas, afstandsblokjes, een meetlint, een schuimrubberen pakking en een elektrische boormachine. De eerste stap is het controleren van alle metingen. Vervolgens moet het raamkader worden voorgeboord waarna de bevestigingspunten worden vastgeboord. Hierna volgt de installatie van het rolluik. Tot slot volstaat het om het aan te sluiten op het elektriciteitsnet, ten minste in het geval van een elektrisch rolluik.

Aan wie moet ik de installatie van mijn rolluiken in Brussel toevertrouwen?

De stappen die nodig zijn voor de installatie van een rolluik lijken misschien eenvoudig, maar om een gekwalificeerd resultaat te behalen is het van het grootste belang om beroep te doen op een professional. Er is geen tekort aan Brusselse dienstverleners, maar u moet er wel de beste uithalen. Ons bedrijf BO Chassis is in dit geval een uitstekende keuze. Onze experts zijn specialisten in het installeren van ramen en deuren in Brussel en omgeving. Bij ons bent u verzekerd van een kwaliteitsvolle dienstverlening die u volledige tevredenheid biedt. U kunt ons contacteren voor een offerteaanvraag en ons uw rolluikinstallatieproject voorleggen voor een gepersonaliseerd dossier.